Varför är det viktigt med rätt BH-storlek

Åh det finns många anledningar till att man ska bära rätt BH-storlek. Det är inte heller enkelt att hitta rätt storlek bland alla BH-ar som hänger i butikerna om man inte känner till hur en BH skall sitta.

Jag hade tänkt mig att redogöra lite begrepp här och förklara varför det är viktigt med rätt storlek på BH.

Först och främst om man nu har bröst så finns det ibland ett antal kilon som skall bäras. De kan vara tunga och kan även vara en stor belastning på rygg och axlar. Hur skall då en BH sitta?

Det finns två storlekar på en BH, omfång och kupa. Omfånget beror på hur bred jag är runt (under) bröstet. Det får absolut inte vara för löst här. Knäppningen jag gör på hyskan skall helst vara på den yttersta men kan även vara i mitten. Aldrig på den innersta hyskan, för då är BHn för stor. Finns omfång från 55 upp till 125. I Europa är det vanligare från 65 och upp till 115 i omfång.

Det finns kupor från A till M och kupan är aldrig konstant. Kupans mått är bröstet storlek nertill och till förhållande till omfånget. Använder jag en BH storlek 75D och går t.ex ner i vikt och blir smal och gått ner två klädstorlekar från 42 till 36/38 men brösten (i det här fallet) är lika stora så har jag inte D kupa längre utan det är 65 i omkrets och F kupa.

Kup-storleken är aldrig konstant. Se bilden här så förstår ni: